NOM DEL PROJECTE
OBJECTIU PRINCIPAL
L'objectiu principal d'aquest
projecte és fomentar la participació de les famílies a la nostra escola, i
apropant els infants a l'hort en conjunció dels pares i avis.
La implicació de les famílies en
l'escola, la relació amb altres institucions de la ciutat, la sostenibilitat,
el foment de relacions intergeneracionals i la creació de xarxes d'intercanvi,
són algunes de les característiques que el defineixen.
ALTRES OBJECTIUS
1.
Millorar la participació de les famílies
en activitats educatives organitzades des de l'aula i incloses en el PAC.
2.
Potenciar l'intercanvi intergeneracional
entre la 3a edat, els nens i nenes de l'escola i les seves famílies.
3.
Establir col·laboracions entre l'escola
i altres entitats de la ciutat.
4.
Potenciar valors com el respecte, la col·laboració
i l'ajuda mútua desinteressada.
5.
Motivar les famílies per implicar-se en
l'AMPA de l'escola.
METODOLOGIA
A partir de la cessió de l'espai
per a l'hort sostenible a la Fundació Privada Llar Sant Josep s'establiran una
sèrie d'activitats per tal d'engegar el seu funcionament i manteniment
periòdic.
Seran les tutores del curs les
que programaran les activitats segons les competències bàsiques que es vulguin
treballar des del grup-classe.
Un cop pensades les possibles
sessions, en reunió de coordinació
Escola, AMPA i Llar Sant Josep s'ajustaran les activitats per tal que
tan les famílies de l'escola com els residents quedin vinculats a les
activitats proposades.
ACTIVITATS
1.
Preparar l'hort per a conrear verdures.
Inclou trasplantar les herbes aromàtiques que hi ha al terreny i preparar la
terra per acollir el primer planter.
5.
Preparar la zona per al compostatge.
6.
Organitzar les xerrades informatives
sobre alimentació i sostenibilitat, en coordinació amb els professionals de
"El Gust de Gavà".
7.
Organitzar els tallers de cuina amb
productes de l'hort.
L'avaluació continuada del projecte
es farà per part de les quatre entitats (AMPA, Escola Pedagogium Cos, Fundació
Privada Llar Sant Josep i Cooperativa El Gust de Gavà), així com els
destinataris de les activitats: alumnes, famílies i avis i àvies.
Es faran servir qüestionaris de satisfacció
i es buscaran espais de xerrades intergeneracionals per tal de recollir
suggeriments i propostes de noves activitats que responguin als interessos de
totes les persones participants.
Es realitzarà també una avaluació
dels professionals i altres persones implicades en aquest projecte: AMPA,
Escola i Fundació Privada Llar Sant Josep.
DESTINATARIS DE L’ACTIVITAT/PROJECTE
Aquest projecte, impulsat per
l'AMPA de l'escola i en col·laboració amb la Fundació Privada Llar Sant Josep,
està destinats als nens i nenes de l'escola, a les seves famílies, als
residents, usuaris i familiars de la Llar Sant Josep.
NOMBRE TOTAL DE PARTICIPANTS
2 grups de 2n de
Primària (50 alumnes) i 2 grups de 3er. ESO ( 60 alumnes), i el grup d'avis i àvies amb un grau mitjà-alt
d'autonomia (20 persones). Els professionals implicats són 2 mestres de
Primària, 2 mestres de ESO, 2 educadores socials, una psicopedagoga i pares i mares de l'escola.
DATES:
febrer-juny 2013
|
LLOC DE
REALITZACIÓ:
Espai per a hort
cedit a la Llar Sant Josep de Sant Boi de Ll.
|
HORARIS:
Matí i tarda. A convenir.
|
INGRESSOS DE L’ACTIVITAT/PROJECTE
El nostre projecte no disposa
d’ingressos econòmics ja que s’intenta finançar amb la crida a la cooperació
entre entitats i ajuts de l’Ajuntament (subvenció), per tal que les despeses
puguin cobrir-se.
Volem aprofitar la presència en
les xarxes socials (Facebook) de les entitats implicades en aquest projecte per
tal de seguir l’evolució de l’hort i fer la difusió de les activitats que se’n
derivin del seu ús (a l’escola (Bloc), en general, o dins l’aula o dins la Llar
d’avis i àvies, en particular).
Els guanys que hi puguin haver
són productes ecològics que serviran per realitzar diferents tallers que
impliquin els nens i nenes i les seva famílies de la nostra escola amb els avis
i àvies de la Llar Sant Josep i els seus familiars directes. Per exemple: el taller educatiu sobre l’alimentació “Productes de temporada” i el taller de
cuina “Amb les mans a la massa”.
Comptem amb el compromís dels membres
de la Cooperativa Agrícola Gust de Gavà (membres del Parc Agrari del Baix
Llobregat) per tal de realitzar, de manera desinteressada, alguna de les
sessions educatives que s’inclouen en aquest projecte. Aquesta cooperativa està
arrelada a la nostra ciutat ja que disposa d’una parada de productes en el
Mercat de Pagès que es celebra els divendres a Sant Boi. També es buscaria la
implicació de la pagesia local a través de contactes amb el mateix Parc Agrari.
CONTINUÏTAT DEL PROJECTE
Aquest projecte tindrà continuïtat
en el temps, a curt termini, ja que hi ha un compromís, de totes les parts, per
tal que funcioni durant el curs escolar d’octubre a juny en successius anys.
A llarg termini, s’estudiarà la
possibilitat d’ampliar la zona de conreu.
OBSERVACIONS
El projecte ha estat dissenyat i
coordinat per tres professionals que representen a les tres institucions:
Albert Gil Torres (AMPA), Celsa Fernández Montes (mestre Escola Pedagogium Cos),
Elisa Fernández (psicopedagoga Fundació Privada Llar Sant Josep) .
Felicitats gent, aixo està molt be !
ResponElimina